Duurzaam ondernemen – Yvonne van Melksezeep

14 april 2020

Zeep van geitenmelk. Zacht klompjes die schuimen op mijn huid. Heerlijke geuren van bergamot, stokroos of klaproos, honing, havermout, perzik en Himalayazout… Schattig verpakt in een klein doosje met de stukjes gebundeld. Een pakketje van Yvonne Roos, via instagram. Ik ontving het maanden geleden al en badder er graag mee. Vanwege de afstand en de omstandigheden stelde ik haar op afstand wat vragen. Want hoe goed is die zeep en hoe kom je erop dit zo te maken?

Hoe is melksezeep geboren?

Vorig jaar nam ik een paar maanden vrij van mijn werkzaamheden als zelfstandig grafisch ontwerper. Een mini sabbatical, heel fijn dat dat kon. Ik wilde al heel lang zelf kaas maken, en dat zou een van de dingen zijn die ik als eerste ging onderzoeken. In die tijd begon ik me ook steeds bewuster te worden van mijn footprint, en die van mijn gezin. Ik begon bewustere keuzes te maken bij de producten die ik kocht. Een van de eerste dingen die ik aanpakte was de badkamer. Toen de shampoo op was koos ik voor een solid shampoo. Zo’n vers blok natuurlijke zeep, prachtig vond ik dat. Ik wist dat ik nog ergens in een laatje een stuk geitenmelkzeep uit Canada had liggen. Meegebracht door een Canadees die en aantal jaar gelden op onze boerderij meehielp. Die legde ik naast de shampoo bar en toen was ik verkocht. Mijn huid werd ongelofelijk zacht en stralend van de geitenmelk zeep. Later leerde ik dat dit door het melkzuur komt dat je huid een hele zachte peeling geeft. Ik las later nog veel meer over de voordelen van geitenmelkzeep, dat het ook ontzettend goed helpt bij een eczeem of psoriasis gevoelige huid. Ondertussen had ik nog steeds mijn sabbatical en ineens wist ik het; dit wil ik zelf maken; kaas werd zeep. Ik schreef me in voor een workshop. De enige workshop die nog vrij was, want zelf zeep leren maken bleek ontzettend populair. Omdat de workshop nog een tijd duurde fantaseerde ik er op los terwijl ik in de tuin werkte of op de fiets zat. Wat kon ik straks allemaal gaan maken? En voor wie… Ik had al een heel merk in mijn hoofd opgebouwd terwijl ik nog nooit een pot loog in mijn handen had gehad haha. Zal mijn ondernemersgeest zijn. Het was dan ook best een domper toen de workshop een dag van tevoren werd gecanceld vanwege te weinig aanmeldingen. 

Omdat ik niet voor een gat te vangen ben, bestelde ik een boek, las ik mezelf suf op het internet, keek ik tientallen youtube filmpjes, liet en post loog aanrukken en maakte met een simpel recept mijn eerste zeep. Ik was meteen verkocht, die smaakte zo naar meer! Voor de tweede zeep liet ik meteen het receptenboek voor wat het was. Vanaf dat moment bedacht ik mijn eigen combinaties. Ik liet me daarbij inspireren door wat zich op dat moment aandiende in onze tuin. Met een goede loogcalculator (zodat het allemaal wel veilig bleef) en heel veel inspiratie van andere zeepmakers maakte ik telkens weer wat nieuws. Vanaf de eerste zeep deelde ik ook alles op Instagram. Daar moest ik natuurlijk een naam aanmaken. Omdat mijn plan was om melkzeep te maken werd dat Melksezeep. En toen ging het best hard. Ik kreeg snel een aantal volgers en dat gaf me een enorme boost. Ook leerde ik ontzettend veel door zeepmakers uit de hele wereld te volgen. Mijn zeep deed ik ondertussen kado aan mensen in mijn omgeving. Hardstikke leuk om op een verjaardag met een zelfgemaakte zeep aan te komen. De reacties waren heel positief. Ik bleef maken, omdat ik niet meer kon stoppen. In het najaar pakte ik mijn werk weer op. Sindsdien is woensdagochtend mijn zeepochtend. 

“Melkzeep is erg romig en zacht. Cleopatra deed het al, baden in Ezelinnenmelk.”

Melk dus, kun je daar iets meer over zeggen?

Het bleef melk inderdaad. Heel lang gewoon rauwe geitenmelk die ik haal bij een hobbyboer een paar dorpen verderop. Die heeft een hele lieve geit die de hele dag besjes en blaadjes knabbelt. Dat proef je echt terug. Ik wilde iets toevoegen, iets anders doen dan de andere zeepmakers in Nederland. Melkzeep is erg romig en zacht. Cleopatra deed het al, baden in Ezelinnenmelk. Het heeft dus een historie, dat vond ik interessant. In Amerika en Canada zie je ook veel zeepmakers zeep van melk maken. 
Verder gebruik ik alleen natuurlijke ingrediënten, als het even kan uit eigen tuin of lokaal. En natuurlijk geen palmolie.

“Ik zou zoveel méér mensen blij willen maken met mijn zeep.”

Je hebt het al aardig onder de knie, wat zou je graag willen in de toekomst?

In eerste instantie is er nog veel om te ontdekken en uit te proberen. Dit is nog steeds zo’n leuke hobby; ik ben er wel achter dat ik dit nodig heb om de rest, mijn werk en de kinderen, goed te kunnen doen. Ik ben van niemand afhankelijk. Geen opdrachtgever, geen commerciele vraag, geen do’s en don’ts vooralsnog. Het geeft mijn creativiteit een enorme boost. Het is natuurlijk geen goedkope hobby. Ik ontvang via Instagram regelmatig de vraag of ik mijn zeep ook verkoop. Dat zou ik heel graag willen, maar dat gaat niet zomaar Het is nog best complex om cosmetica op de markt te brengen. Dan komt er een administratie bij van receptenregistratie, batchnummers, ingrediëntenlijsten. Dan wordt het een heel ander verhaal, gaat het over produceren en veel minder over aanrommelen. Aan de andere kant zou ik zoveel méér mensen blij willen maken met mijn zeep. Helemaal nu, in deze gekke tijd waarin we 25 keer per dag onze handen wassen en iedereen met kloofjes loopt van de agressieve zeeppompjes. 

Waarom verkies je handgemaakte zeep boven andere zeep?

Handgemaakte zeep is zo veel vriendelijker voor je huid dan industriële zeep. Met industriële zeep bedoel ik die blokken die we kennen van vroeger. Die bevatten veel synthetische ingrediënten zoals agressieve schuimmiddelen als SLS die je huid ontzettend uitdrogen. Bovendien zitten er vaak parfums en kleurstoffen in die je huid ook nog irriteren. Veel mensen zijn nog steeds huiverig voor zeep, want dat droogt je huid toch uit? Tot ze natuurlijke zeep proberen. Normaal gesproken had ik de hele winter last van een jeukende huid en handen vol met kloven, dat is nu gelukkig anders. Daarnaast vind ik het belangrijk om producten zonder palmolie te gebruiken en wil ik nog steeds zo min mogelijk plastic afval produceren. Met natuurzeep verpakt in papier lukt dat. 

De zeepjes voelen heerlijk aan, ruiken fantastisch; zijn er ook andere voordelen?

Dankjewel zeg! Ja in de meeste zepen stop ik iets extra’s. Bijvoorbeeld fijngemalen havermout. Dat geeft je huid een hele zachte scrub en het laat ook een beschermend laagje achter. Voor een aantal zepen maak ik een olie-macaraat. Zeep bestaat dus voor een groot deel uit olie, had ik dat al verteld? Nou als je die olie ook nog eens nog rijker maakt, met bijvoorbeeld lavendel of goudsbloem krijg je een nóg mooiere zeep. Dat doe ik in de zomer door de bloemetjes een aantal weken in een weckpot op olie te laten trekken in de zon. Ook heb ik zeep gemaakt met perzik uit onze kas. Hoog in vitamines en daardoor fijn voor je huid en door ze suikers schuimt de zeep enorm.

Wat is je lievelingscombinatie aan geuren en werkingen tot nu toe?

Ik heb nu twee keer een zeep gemaakt met Himalayazout. In tegenstelling tot wat veel mensen denken droogt zout je huid niet uit. Maar beide zepen braken tijdens het snijden in stukken en schuimden ook een beetje raar, vlokkerig. Zal misschien met de combinatie met melk te maken hebben. Daar ligt dus nog een leuke uitdaging. De tweede zoutzeep maakte ik voor mijn man, hij is zeeman op de grote handelsvaart. Ik vind het erg leuk om aan een concept te werken, een persoonlijke zeep te maken. Ik noemde het de zeepbonk, een stoere zeep. Er ging dus zout in en zeewier, spinazie (Popeye), houtskool en etherische olie van onder andere rozemarijn, kruidnagel en eucalyptus. Aan deze zeep blijf ik zeker nog een tijdje werken. 

En nu maar hopen dat Yvonne dit mooie concept omzet in een product om te verkopen. Je kunt haar werk in ieder geval volgen op instagram – @melksezeep 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!