Hoe vies is jouw kleding?

17 maart 2020

‘Laat ons bidden’, zei de pastoor. Ik buig mijn hoofd en zie op mijn trui een grote vlek zitten. Onmiskenbaar van de curry die we een week daarvoor gegeten hadden. Tevergeefs probeer ik de uitgeharde stukjes een beetje los te trekken. Dat krijg je ervan als je je trui niet elke keer wast na het dragen.

Ik gooi niet elke dag mijn kleding in de was. Vooral bovenkleding draag ik rustig nog een of meerdere dagen voordat ik het in de was gooi. Hierdoor hoef ik minder te wassen en dat bespaart water en wasmiddel. Door kleding minder vaak te wassen, slijt het minder snel en hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen. En dat is nog beter voor het milieu, want dat bespaart grondstoffen en de bewerking ervan.

Dan is er nog een ander probleem. Bij het wassen van kleding komen er vezels los. Bij natuurlijke stoffen is dit niet een groot probleem, maar bij synthetische stoffen wel. Deze vezels worden er niet uit gefilterd in een waterzuiveringssysteem en komen uiteindelijk in de oceaan. Daar dragen ze bij aan de plastic soep. Minder vaak wassen, zorgt ervoor dat er minder vezels in de oceanen komen.

“Minder vaak wassen, zorgt ervoor dat er minder vezels in de oceanen komen”

Mijn man scheurde laatst uit zijn spijkerbroek. Toen moest er een nieuwe gekocht worden. Bij de aankoop kregen we advies over het schoonmaken. Ze raadden aan om de spijkerbroek niet te vaak te wassen. In plaats daarvan moeten we hem geregeld in de badkamer hangen waar hij kan stomen. Wanneer de spijkerbroek stinkt kunnen we hem in de vriezer leggen.

”Bewuster wassen is beter voor je kleding en het milieu”

Klinkt het je vies in de oren? Een student uit Canada droeg jaren geleden 15 maanden achter elkaar dezelfde spijkerbroek, zonder hem te wassen. Na 15 maanden zaten er ongeveer evenveel bacteriën op als toen hij hem 2 weken droeg. Dat verschil valt dus wel mee. Wie durft hem na te doen?

Minder wassen is dus beter voor je kleding én het milieu. Maar wel even opletten of er geen grote vlekken op zitten voordat je de deur uitstapt.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!